Sunday, May 11, 2008

Japan ziet het niet zitten


Bezig met de voorbereidingen van maar weer eens een bridgetoernooi had ik bedacht dat in een Japans restaurant te doen. Dat had een reden, want de topbridgers in de wereld speelden onlangs in Shanghai, de jeugd binnenkort in Peking, dus wilde ik al koppen op mijn marketingflyer 'en wij spelen het World Wide Bridge Contest in Japan'.
Nou de zaak was prima, het eten uitstekend, dus een gesprekje met de manager. Wat een oetlul. Die zag het helemaal niet zitten omdat we dan te veel tafeltjes bezetten en hij bang was dat hij zijn vaste gasten niet kwijt kon.

Nu gaat dit om een toernootje van pak 'm beet ergens tussen de 20 en de 60 man, en daar draai ik echt mijn hand niet voor om. De laatste kroegentocht telde meer dan 100 man en dat is verspreid over 7 gelegenheden en het recente toernooi van de Caribische federatie ging om enkele honderden waarbij ik dan ook de leiding nog had over de perskamer en de hotelbezetting en alleen de speelzaal al een halve ton kostte.
Dus zonder met mijn ogen te knipperen vertelde ik de manager dat ik al drie weken aan het turven was en er gedurende de hele lunch 6 tot 8 tafels bezet waren en wij dus alleen maar een aanvulling zouden zijn.

De manager veranderde meteen zijn strategie en was blijkbaar van slag. Nu was het ineens dat er snel gewisseld werd, dat hij een fantastische lunch had gedraaid van wel drieduizend gulden en dat hij in het verleden wel ervaring had gehad met bridgepartijtjes van anderen waar dan per tafel erg weinig werd omgezet. En passent deed hij nog even wat namedropping van bekende klanten die hadden zitten lunchen en waarvan de een wel 250 en de ander 500 op de tafel hadden achter gelaten.

Domme man...ten eerste verstrek je zulke gegevens niet aan een potentiele klant en een derde vertelellen wat bekende mensen omzetten met de lunch lijkt me sowieso not done, maar ja dat was dan ook dezelfde guy die dus vier dagen tevoren niet op de deur had staan dat ie dicht zou zijn met koninginnedag en de meiviering, dus verbazingwekkend is het niet.

Had ik hem nou uit moeten leggen dat wij toch snel zo'n 250 gulden per tafel wegtikken en dat dit bij gemiddelde bezetting al een 2500 nafjes is. Ongeveer zijn lunchomzet maar dan op de lege tafels? En bij 60 man dus gewoon 3750? En gooi er drie kwartier happy hour tegenaan en je kunt er nog 1000 bijtellen. Dat het pas op 7 juni is en zijn vaste klanten al van te voren aan kan spreken zo dat die dan al gereserveerd hebben?

Mwahh...nee. Ik regel wel wat anders. En stuur hem later wel een briefje met de omzet.
Down de drain met Cravings Sushi. Je moet er overigens wel gaan eten als je van Japans houdt, eerlijk is eerlijk. Ze hebben er Japans bier bij en eten, entourage en bediening waren beduidend beter dan bij Chop Sticks, waar we vorige keer waren. De prijs was ook hoger, maar als je voor kwaliteit en sfeer wat extra over hebt zit je bij Cravings beter als je naar de prijs/kwaliteit verhouding kijkt. Blijkbaar kan ie dus wel managen die jongen, maar rekenen is niet zijn sterkste kant :-)

No comments: