Tuesday, May 6, 2008

Paniek op school

Grote paniek op school vandaag. Een paar kinderen zijn er in geslaagd met knikkers een bijennest te raken, waardoor dit naar beneden viel. Daar zijn bijen over het algemeen niet zo blij mee, dus ik had ook paniek in het bijennest kunnen schrijven.

Het gevolg was wel dat er een stuk of dertig kinderen gestoken werden waaronder Tirso en dat dan boven zijn neus, recht tussen zijn ogen.
Tirso had er overigens niets mee te maken en was gewoon een van de aanwezige kinderen in de pauze achter de school. Nog afgezien van een opgezwollen hoofd en dikke ogen schrikt zo'n kind zich natuurlijk de pleuris.
Maar als ouder vraag je je toch af 'wat doen die nesten bij een school?' Het is natuurlijk achterlijk dat die kinderen zo volstrekt niet opgevoed en zelfstandig stompzinnig zijn dat ze met knikkers naar een bijennest gaan mikken. Maar het is misschien nog wel achterlijker dat een school bijennesten laat zitten en ook nog eens onvoldoende toezicht houdt zodat kinderen dat kunnen doen. Zeker gezien het feit dat er de afgelopen jaren herhaaldelijk incidenten zijn geweest met bijenzwermen die in de droge tijd uiterst agressief reageren, soms met dodelijke afloop. Nou zijn dat weliswaar doorgaans grote nesten in afgelegen gebieden waar normaal een zekere rust heerst, maar dit zijn wel kinderen.
Dat ze deze jongens laten zitten, kan ik me nog voorstellen:
Dat is de Maribomba, oftewel de meest voorkomende wesp op Curaçao. Die zijn zeer hardnekkig (haal het nest weg, maar als ze het een goede plek vinden beginnen ze gewoon opnieuw) maar ook tamelijk ongevaarlijk. Ze zijn wel groot, en een steek kan gemeen en langdurig pijn doen, maar het zijn ook een beetje slome beesten, die normaal geen mens aanvallen (hoewel ook maribombas natuurlijk in actie komen als je het nest bedreigd of zo).
Maar ze lijken in niets op de in Nederland zo bekende Duitse wesp (die hier wel voorkomt, maar je ziet ze zelden). Die zoeken mensen op, en limonadeglazen en prullenbakken enzo. En kunnen zeer hardnekkig geinteresseerd zijn in je ijsje.
Dat doen maribombas allemaal niet. Die mijden drukke plekken en zijn et als bijen bezig met de natuur (maar maken geen honing).


Hoe dan ook, Tirso was toch wel behoorlijk geschrokken, ik denk nog meer van de paniek en de gillende kinderen dan van de steek zelf. Helemaal van slag, slapeloos 's avonds en morgen blijft ie zeker thuis.
We gaan dus ook wel een klacht indien bij de school, want dit soort grappen kunnen gewoon niet.

1 comment:

Anonymous said...

Om misverstanden te voorkomen, de Duitse wesp valt de mensen pas lastig aan het einde van het seizoen en haar leven. Ze leeft van vruchten en nectar. De jongen worden met insecten gevoerd. Het volk gaat in de herfst ten gronde Ze kunnen niet tegen kou. Er overleven slechts enkele bevruchtte excemplaren,die in het volgende jaar een kolonie stichten. In het najaar vinden ze niet genoeg eten meer en storten ze zich inderdaad massaal op het eten van de dan net vakantie vierende inlanders en touristen.
Overigens erg vervelend als je gestoken wordt en nog meer als je er allergisch voor bent. Het levert afschrikwekkende plaatjes op.